Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Wir schützen Ihre persönlichen Daten

Houbová bílá omáčka

Detaillierte Informationen

Art des Gerichtes Vegetarische Gerichte

k této omáčce se hodí plné bílé víno z odrůd Muller Thurgau nebo Sylvánského zeleného pozdní sběr

Houbová omáčka patří sice mezi sezonní jídla, ale na jídelníčku se objevovala často, příprava byla rychlá a suroviny levné, v hornatějších krajích s hlubokými lesy se připravovala z pravých hříbků, v nížinách ze žampionů, které rostly na loukách. Díky příznivé houbařské vášní zůstávají houby na jídelníčku dnešních dnů i v jiných úpravách než je jednoduchá omáčka.

Samozřejmě jako každá správná hospodyňka mám tento recept od maminky, která ho měla od své tchýňky. V době houbařské sezony je to jídlo rychlé, a hlavně levné :o)

Houby nakrájíme na menší kousky a pořádně propereme. Potom přidáme zbylé přísady, zalijeme vývarem a povaříme cca 20-30 minut. Mezitím si uděláme máslovou jíšku, kterou přidáme do uvařených hub. Dochutíme solí, octem a nakonec vlijeme smetanu. Smetanu můžeme nahradit mlékem, do kterého jsme přidali kousek másla Podáváme s houskovým knedlíkem.

čerstvé houby, 2 bobkové listy, tymián, masový vývar (jako náhražku můžeme použít masox), smetana