Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: We protect your personal information

Dýňová omáčka

Detailed information

Type of food Vegetarian dishes

k této omáčce doporučuji plné, hutné bílé víno např. Chardonnay nebo Neuburské

Od hlubokého středověku patřily omáčky mezi hlavní jídla, připravovaly ze všech možných a dostupných surovin. Na začátku podzimního období se vhodně využila i dýně, i když u dýně byly rozšířenější varianty dyňového zelí.

Obě omáčky - salátová i dýňová se na Kopanicích hodně vařívaly. Byly rychlé a s kusem chleba rychle zasytily. To vajíčko si přidáváme až nyní. Dříve se jídala bez něj. Ovšem byly sezónní.

Dýni dáme vařit do předem ochucené vody - aby natáhla chuť. Jakmile začne vařit, přidáme světlou zásmažku a vaříme do změknutí dýně. Přidáme smetanu a dochutíme, měla by být sladkokyselá. Podáváme s vařeným vajíčkem a čerstvým chlebem. Nejlepší je trochu odleželá.

Nakrájená dýně na kostečky, sádlo, hl. mouka, smetana, sůl, cukr, ocet