Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Proteggiamo le tue informazioni personali

Bramborové zahybáky

Informazioni dettagliate

Tipo del cibo Piatti vegetariani

Těsto:

50 dkg hladké mouky, 40 dkg nastrouhaných uvařených brambor, 1 – 2 vajíčka, 1 lžíce sádla, sůl



Nádivka:

mrkev – syrová, pomlet, podusit,

mák – pomletý – do teplé mrkve

cukr - dle chuti

Obec Vavřinec leží bezmála 600 m nad mořem. Tím jsou dány i plodiny, které se na území obce pěstovaly a pěstují. Naši předkové říkávali: „tady končí chleba a začíná kamení“. Hospodyně tedy připravovaly pokrmy převážně z domácích produktů. Nejvíce známé jsou „lámané pekáčky“ z bramborového těsta. Také proto je základem tohoto pokrmu bramborové těsto. Pokrm získal v soutěži Jihomoravský krajáč, pořádané v rámci soutěže VESNICE ROKU 2010, celkové 2. místo. Autorkou receptu je pí. Jaroslava Celá z Veselice.

Z těsta vyválíme oválky, na polovinu dáme náplň a přehneme, kraje přitlačíme. Pečeme po obou stranách (dříve v troubě) nyní se smaží na pánvi. Pocukrujeme a přejeme dobrou chuť! Výborné jsou ještě teplé s hrnkem šípkového čaje.