Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Chronimy twoje dane osobowe

Beleše belíšky

Informacje szczegółowe

Rodzaj potrawy Desery

Bélešky byly tradičním a častým bezmasým pátečním hlavním jídlem. Smažily se a teplé se mazaly nejčastěji povidly, dobré byly i suché. Fazolové polévky se opravdu vařily nejvíce v pátek, mnohdy se suché bélešky přikusovaly k polévce stejně jako dnes chleba.

Tento recept se v naší rodině traduje. Beleše dělala už moje babička, i dvakrát týdně, když jsme s bratrem byli u ní na prázdninách. Bylo to naše oblíbené jídlo. Tenkrát to bylo naše hlavní jídlo. V některých rodinách k belešům /bez marmelády/ vaří fazolovou polévku.

Uděláme kvásek z mléka, cukru a droždí. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek mléka, citron. kůru, rum, vanilk. cukr a špetku soli. Vytvoříme řidší těsto, které necháme vykynout. Po nakynutí, velkou lžící dáváme na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme /vytahujeme/ do tvaru belíšků. Pak pomalu smažíme v tuku. Po usmažení dáme odkapat na ubrousek. Před podáváním beleše namažeme jakoukoli marmeládou. Můžeme podávat teplé i vychladlé.

3 žloutky, 1 vejce celé, 2 lžíce másla, 1 lžíce cukru, 56 dkg hl. mouky, 3 dkg droždí, 1/2 l mléka, citronová kůra strouhaná, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, špetka soli - olej nebo jiný tuk na smažení