Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Мы защищаем вашу личную информацию

Hodové koláče

Подробная информация

Виды блюд Десерты

Ochutnejte nějaký výběr z bobulí třeba z Ryzlinku vlašského.

Tradiční pečivo k rodinným i kalendářním obyčejům, v přemnoha variantách!

Koláče, když se dělají na hody, tak těsto z 1 kg mouky se udělá 5 plechů. A na plech je přibližně 170 buchtiček. Když to všechno spočítáme, tak to je 10200 buchtiček. Před podáváním se obalují v mletém cukru. Pokud děláme větší počet koláčků, tak je 6 žen. Každá dělá jiný úkon práce. Jedna dává těsto, druhá tvaroh, další hrozinku, další balí koláček zaplete dva konce těsta, jako do uzlíčku. Další mastí koláčky a další hlídá pečení a obaluje koláčky v cukru.

Třeme žloutky s cukrem, přidáme zahřátou mouku se solí a polovinu mléka. Do druhé polovice, kterou mírně ohřejeme, dáme vykvasit droždí a všechno smícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme. Těsto nabereme kávovou lžičkou, uděláme placičku a dáme tvaroh a 1 hrozinku. Necháme vykynout na vymaštěný plech. Dáváme koláčky vedle sebe, ale musíme je mezi sebou pomastit, aby se k sobě nelepily, musí být po vykynutí samostatné.

30 dkg másla, 30 dkg pískového cukru, 60 dkg hrubé mouky, 8 žloutků (vajíčka), 1 dkg soli, l mléka, 10 dkg kvasnic