Pohanková kaše (Valašsko)

Podrobné informace

Druh jídla Bezmasá jídla

Různé úpravy pohanky stejně jako "frgále" patří k nejtypičtějším valašským pokrmům. "Pohančená kaša" se "škrakú (špekem) patřila mezi nejoblíbenější, někdy se připravovala "pohančená kaša se syrem", (tvarohem), "pohančená kaša sladká" se strouhaným perníkem, s trnkami, "pohančené karbenátky", v létě se uvařená kaše nechala vychladnout, lžící vykrájené kousky se na talíři zalévaly studeným mlékem.

Pohanka se spaří vřelou vodou, aby pozbyla nahořklé chuti. Pak se opere, vloží na omastek, zalije vodou a v troubě dusí. Nemíchá se s ní, aby zůstala celá. Podává se s rozpuštěnou slaninou, na Slovensku s brynzou. P.S. Se slaninou je to opravdu "mňamka".

1/4 kg pohanky, 5 dkg omastku, 1/8 kg slaniny, 1 cibule