Na výletě za parádním street foodem

Vytipovali jsme prima místa pro výlety po jižní Moravě. A protože na čerstvém vzduchu jednomu vytráví, ke každému výletnímu objektu servírujeme blízký gastro tip z průvodce Gourmet jižní Moravy – tentokrát se zaměřením na bistro scénu!

více informací do oblíbených


Mikulov, město se sympatickou bistro scénou

KUK Bistro podává denně čerstvý domácí chléb, dezerty, obědovou polévku. Výlet můžete odstartovat snídaní na zahrádce nebo brunchem v dokonale vyladěném interiéru. Možná neodoláte a domů si odvezete některou z KUK pálenek. 

Dvě minuty pěšky odtud kouzlí Pedro´s Streetfood Bistro burgery, hot dogy, belgické hranolky a spol. Připadá vám jméno povědomé? Vybavují se vám kostkované košile? Možná znáte jejich lednický foodtruck. Kuchařský tým bazíruje na kvalitě surovin i přípravy. A zvítězil v Gourmetu jižní Moravy v kategorii bister za rok 2022!

Po vydatném jídle to chce pohyb. Vydejte se po židovských památkách. Rozsáhlý hřbitov patří k nejvýznamnějším v naší zemi a Horní synagoga tzv. polského typu je jediná dochovaná na Moravě. O kousek dál vyhledejte rituální lázeň mikve ze 17. století. Objevili ji pod závalem sesutého stropu a vy ji teď můžete vidět v plné kráse.

Do Břeclavi na gazpacho i burger

V Břeclavi vás pozveme na dva odlišné koncepty. Mezi Bulky na tradiční burgery a dirty fries. Mezi bulkami tu najdete bio maso z Bílých Karpat, vegetariáni a vegani si dávají burger s Nemasem. Pojem home-made tu není prázdná fráze, vyrábí si i majonézu.

Poctivý fast food jako z jiného světa ochutnáte ve Fredy's. Bilingvní manželský pár servíruje dobroty z Latinské Ameriky. Suroviny jsou svěží – stejně jako veselý interiér v barvách duhy. Tacos, nachos, enchiladas… Pozadu nezůstávají ani koktejly jako margarita nebo tropický punč. 

Jen kilometr pěšky je to na břeclavský zámek. Prochází rekonstrukcí, ale z přístupné vyhlídkové prostřední věže máte královský výhled. Pokračujte do čtvrti Poštorné (2,5 km). U překrásného kostela Navštívení Panny Marie objevte Havlíčkovu vilu z éry Lichtenštejnů, kterou si vzal do parády nadační fond Moravská krása a kam se chodí za uměním a folklorem. I komentovaná prohlídka krásné vily je zážitek.

Od Blanenska po Slovácko

Na výletě na sever od Brna vás hlady nenechá hospůdka U Černého Berana. Hlavně jejich burgerové menu! Také připravují ryby, grilují a pozornost věnují i drinkům od kávy po pivo. Venkovní posezení s kulisami malebné vesnice dokreslují parádní zážitek. Na kulturní dezert popojeďte 3 kilometry k zámku Kunštát. Interiéry jsou skvostné a nenechte si ujít ani exteriér. V zámeckém parku objevíte nevšední hřbitov. Náhrobky nesou jména jako Mopsi nebo Žolička… jsou to jména psí! 

Na Vyškovsku objevíte nečekaný bistro poklad v Lulči vedle zatopeného lomu s půvabnou prvorepublikovou plovárnou. Panelka servíruje exotiku od japonských udon nudlí po slovenské halušky. Blízký zámek Račice je další příjemné překvapení. Pro veřejnost otevřel brány nedávno a dnes tu kromě prohlídky můžete i nocovat. 

Při výletu na půvabné Židlochovicko vyšlápněte na ikonickou Akátovou věž na vrchu Výhon. Tak hezkou rozhlednu aby pohledal, výhled i samotná cesta na kopec jsou rovněž luxusní. Za výkon se odměníte v židlochovické Bystré židli. Jejich pojetí street food je originální, zákusky pohádkové, lokální suroviny a víno i výběrová káva také. 

Na závěr ještě jednu rozhlednu. Bukovanský mlýn je dokonalý cíl výletu na Slovácko. Strávíte tu klidně celý den ve dvojici i jako rodina s kupou dětí. Nudit se nebudete ani chvilku a můžete rovnou i přespat. A jak se jmenuje náš poslední bistro tip? Prostě Burger. Masem v domácí bulce nešetří, domácí jsou i omáčky a hranolky. Počítají i s vegetariány a milovníky sladkého. Jen ta dieta bude muset počkat…

Šťastnou cestu a dobrou chuť! 

Nášup blogových článků


Aprílový výběr zážitků aneb kam v dubnu na jižní Moravě

Duben, to je jaro v plném proudu. Mandloně a meruňky odkvétají, stromy se začínají zelenat a památky otevírají své brány. Naše tipy tentokrát odstartujeme velikonočním obdobím, které letos připadá na přelom března a dubna.

5 minut čtení

Hroznová koza

Moraváci jsou veselá kopa, o tom žádná. Vinařská tradice rozverně pojmenovaná hroznová koza má ale kořeny už v antice a možná ještě dál. Jaké má mýtická rohatá poslání?

5 minut čtení

Modrotisk

Barvení lnu a později bavlny indigem je prastará technika původem z Asie. Na jižní Moravě kdysi vykvetl modrotisk do krásy jako chrpová louka uprostřed léta. A kvete dodnes! Vydejte se do modrotiskové dílny...

5 minut čtení