Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Chráníme vaše osobní údaje

Falešná ryba

Podrobné informace

Druh jídla Bezmasá jídla

doporučuji růžové víno odrůdy Zweigeltrebe nebo Frankovky kabinetní či pozdní sběr

Recept nepatří mezi tradiční a známé. Ale použité suroviny jsou tradiční, nekynuté těsto vařené - nudle jako smažená nahrážka za vánočního kapra na štedrovečerní stůl svědčí o tom, že ne všichni v minulosti měli slavnostní večer, přesto důvtipnou improvizací našli řešení ze svého tíživého postavení.

Tento recept mám po své babičce z otcovy strany, kterou jsem, bohužel, nepoznala, ale v naší rodině se uchoval. Babička se svou rodinou žila v letech 1920-1934 na samotě (Skalní Mlýn) v Moravském Krasu. Zemřela při porodu čtvrtého dítěte, takže dědeček zůstal na výchovu a zajištění živobytí sám. V rodině se odjakživa vařilo velmi skromně. Falešná ryba bylo sváteční jídlo a připravovala se jen na štědrovečerní večeři místo klasické ryby. Až do mé dospělosti jsme toto jídlo mívali také na Štědrý den k večeři s hrachovou polévkou. Nepamatuji se, že by k falešné rybě byla nějaká příloha. bylo to hlavní jídlo a současně i příloha. Sama jsem několikrát tuto jednoduchou večeři připravovala, ale v mé rodině nakonec zvítězil smažený kapr s bramborovým salátem. Ráda však vzpomínám na svoje dětství, na překrásné Vánoce, které, ačkoliv byly dost skromné, patřily k těm nejkrásnějším. Moje vzpomínky jsou vždy spojené i s falešnou rybou.

Široké nudle uvaříme v menším množství osolené vody. Po uvaření vodu scedíme, nenecháme příliš odkapat, ani nudle neproplachujeme. Může v nich zůstat nepatrně vody. Ještě horké dáme na plech ve vrstvě max. 1 cm vysoké a necháme dobře vychladnout. Nudle se tak spojí (slepí) a dají se nakrájet na libovolné čtverce nebo obdélníky (jednotlivé porce). Ty potom klasicky obalujeme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme jako rybu na oleji. Pro zlepšení chuti můžeme přidat do vody na vaření trochu sardelové pasty.

široké nudle, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej