Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Chráníme vaše osobní údaje

Bramborový pagáček

Podrobné informace

Druh jídla Dezerty

Rulandské bílé vyrobené metodou sur lie

Typické tradiční jídlo z brambor, které se vyskytuje v mnoha variantách. V lidovém prostředí bych ho zařadila jako hlavní jídlo - třeba na pátek, kdy se respektoval křesťanský zákaz masa.

Uvařené vychladlé brambory nastrouháme na jemném strouhátku do větší misky, osolíme dle své chuti. Přidáme jeden kelímek kysané smetany, lžíci hladké mouky a rukama zpracujeme na tužší těsto. Mouky přisypeme podle potřeby. Vezmeme pánvici (jakoukoliv) dáme na ni olej nebo sádlo v takovém množství aby pokryl dno, a rozehřejeme. Na rozpálenou pánev dáme těsto v tloušťce ne víc jak 2cm. Smažíme na středním výkonu, dokud nám těsto na straně hezky nezezlátne(někdo má raději připálené), obrátíme a smažíme z druhé strany. Nejlépe chutnají ještě teplé. Dobrou chuť!

hrst uvařených brambor, sůl, hladká mouka, kysaná smetana, sádlo nebo olej