Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Chráníme vaše osobní údaje

Babiččiny poklady: Perníkový štrúdl s povidly a sekanými ořechy

Nejen kynuté beleše nebo bramborové placky pečené na plotně a pak bohatě potřené perútkou sádlem a potřené povidly s mákem. Ale třeba také tenhle úžasný perníkový štrúdl s povidly a ořechy. To všechno patří mezi poklady z kuchyně našich babiček. Vyzkoušejte perníkový štrúdl o letošních Vánocích tak, jak jej pekli už našich předkové. Připomene vám svou vůní i chutí dobu, která vás vrátí do starých dobrých časů…


Už ani nevím, kde se tento starý babičkovský recept v naší rodině vlastně vzal a jak je vlastně starý. Údajně pochází z Vyškovska. Když moje babička Marie Lopraisová z vracovského „Čaganova“ na moravském Slovácku před 35 ti lety „odešla“, našli jsme jej v malém sešitku s jejími recepty. Moc jich tam nebylo, babička vařila po staru, jednoduše, jak to tenkrát na vesnicích bylo. Žádné velké vážení, všechno od oka. Beleše, podešvy, šlíšky, hnětka, po zabijačce šumajstr s oškvarky, na jaro salátová máčka a na podzim co chvíli dušený kel. Vařilo se podle toho, co bylo zrovna dostupné na poli a na zahradě a tudíž levné. Dlouho tak tento recept zůstal na svém místě, až jsem na něj po letech znovu náhodou narazila. Vzpomněla jsem si na něj, když na mě na nějaké oslavě vykoukl z tácu plného slepovaného cukroví s těžkými krémy tento „skromný“, ale o to chutnější druh. Perníkový štrúdl od té doby peču nejen na Vánoce či Velikonoce, ale kdykoli během roku, když nás doma honí mlsná. Dávám na něj – jak jinak – domácí trnková povidla. Taková, jaká mě naučila moje babička. Bez cukru a chemie, jen čisté, rozvařené ovoce s kapkou octa, aby se povidla nekazila. Když jsem štrúdlíky z perníku nedávno přivezla těsně před fašaňkem ke známým na zabíjačku, jen se po něm zaprášilo. Chlapi si nevšímali ani ovaru, a to už co říct! (aspoň na chvilku). Babičkovskou klasiku si totiž zamiluje pro svou jednoduchost každý. Pokud zvolíte různé druhy náplní a každý rukáv naplníte jiným sušeným ovocem či ořechy, bude vypadat závin z perníku krásně i na řezu. Je měkký hned po vytažení z trouby, takže se dá péct klidně i jako „vánoční last minute“. A pokud se do těsta vonícího badyánem a skořicí okamžitě nepustíte, vydrží vám štrúdl vláčný a jedlý i několik týdnů.


Co budete na perníkový štrúdl potřebovat?

58 dkg hladké výběrové mouky
35 dkg moučkového cukru
4 celá vejce
4 lžíce tuhého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice, 2 lžičky perníkového koření
1 vejce na potření

Povidla nebo kyselá marmeláda

Nahrubo nasekané ořechy na náplň, může být i jakékoli sušené ovoce (brusinky, meruňky, rozinky, datle aj.) Výborný je také posypaný sekanými mandlemi nebo lískáči, ale klasika je klasika.



Postup:

Do hluboké mísy si prosejte mouku s moučkovým cukrem. Poté přidejte jedlou sodu, skořici,4 celá vejce a 4 lžíce tuhého medu. Med musí být ale opravdu tuhý, jinak se při pečení štrúdl pořádně rozteče. Těsto pořádně promíchejte, utvořte bochánek a nechte jej chvilku odpočívat v lednici zabalené v mikrotenu. Poté při pokojové teplotu nechte mírně povolit a rozdělte zhruba na šest dílů. Ty pak na mírně pomoučeném vále rozválejte vždy na ½ cm silnou placku a důkladně potřete švestkovými povidly nebo pikantní marmeládou. Pak už stačí jen posypat tím, co má kdo nejraději. Na perníkový štrúdl s povidly dávaly naše babičky nahrubo sekané vlašské ořechy, ale také sušené švestky nebo meruňky. Jednotlivé štrúdlíky opatrně zarolujte a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Těsně před pečením perníkový závin potřete rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova v mírně vyhřáté troubě na 160 stupňů Celsia zhruba 20 minut.