Cookies

Cookies používáme k přizpůsobení obsahu webových stránek a k analýze provozu. Více informací naleznete zde: Chráníme vaše osobní údaje

Houbová omáčka

Podrobné informace

Druh jídla Bezmasá jídla

doporučuji Muller Thurgau pozdní sběr nebo výběr z hroznů

Tradiční a rozšířená houbová omáčka. V mnoha regionech v mnoha úpravách skutečně patřila ke štědrovečerní večeři. Je chvályhodné dodržování jídelníčku, který patřil k výročním obyčejům, stejně jako jeho předávání další generaci.

U nás se vždy podávala a podává jako předkrm při štědrovečerní večeři. Ale protože ji máme rádi, uděláme si ji někdy i mimo vánoční svátky.

Houby povaříme ve vodě, kterou osolíme a přidáme trochu kmínu. Uděláme jíšku, do jíšky vlijeme 1/4 l kyselé smetany a vodu z hub. Dobře promícháme a přidáme uvařené houby. Podle chuti mírně přikyselíme octem. Podáváme s chlebem.

sušené houby, nejlépe pravé hřiby, kyselá smetana, sůl kmín, olej nebo sádlo a hladká mouka na jíšku